Λίγα λόγια για αρχή...

Η Δ.Δ.Ε. Δράμας μέσα από ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης μάς έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τη μέθοδο διδασκαλίας των Έξι σκεπτόμενων καπέλων (Learning by six thinking hats) του Edward De Bono, με τη Μάθηση μέσω Σχεδιασμού (ΜμΣ), καθώς και με την αξιοποίηση της Τέχνης στη μάθηση (Αrtful thinking). Η εφαρμογή νέων μεθόδων στη διδασκαλία αποτελεί πάντα μια πρόκληση γι' αυτό και η υποχρεωτική δραστηριότητα στα πλαίσια του προγράμματος εξελίχθηκε σε μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη διαδικασία.

Με τους μαθητές στο μάθημα της Αντιγόνης επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το θέμα της αγάπης όπως αυτό εμφανίζεται τόσο μέσα στο αρχαίο κείμενο, όσο και στην καθημερινή μας ζωή.

"Η αγάπη είναι το θέμα τελικά..."

Λιούσα Ελένη

Φιλόλογος

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

2η φάση της δραστηριότητας, Η αγάπη με την οπτική των έξι καπέλων σκέψης


Αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση με τη διερεύνηση της αγάπης στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη μέθοδο των έξι καπέλων σκέψης του Edward De Bono. Ενημερώθηκαν για την οπτική που αντιπροσωπεύει το κάθε καπέλο και με βάση τις προτιμήσεις τους χωρίστηκαν αντίστοιχα σε έξι ομάδες. Η καθεμιά από αυτές εξέτασε το θέμα της αγάπης γενικά, έξω από τα πλαίσια του αρχαίου κειμένου, ανάλογα με το χρώμα του καπέλου της: 
Η άσπρη ομάδα έδωσε γενικές πληροφορίες για την αγάπη και για τα είδη της. 
Η κόκκινη κατέγραψε σκέψεις και συναισθήματα που συνδέονται μ' αυτή. 
Η κίτρινη ομάδα αναζήτησε τα θετικά απότελέσματα που επιφέρει, ενώ 
η μαύρη τις αρνητικές συνέπειες στις οποίες μπορεί να οδηγήσει. 
Η πράσινη ομάδα αναζήτησε περιπτώσεις ανθρώπων που με αφετηρία την αγάπη δημιούργησαν και βοήθησαν άλλους ανθρώπους. 
Τέλος, η μπλε ομάδα, ως υπεύθυνη για την οργάνωση και την παρακολούθηση κατέγραψε την πορεία της όλης διαδικασίας.
Η αναζήτηση των πληροφοριών και η σύνταξη των εργασιών έγιναν στο σχολικό εργαστήριο σε δύο διδακτικές ώρες, ενώ η παρουσίασή τους έγινε σε μία διδακτική ώρα στην αίθουσα προβολών του σχολείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου